Zāliena mēslošana pavasarī: ne visi to dara, bet tas ir svarīgi

Jebkurā vasarnīcā vai piemājas teritorijā papildus dārzeņu dārzam ir vēlams izveidot arī atpūtas zonu, un šādu zonu bez laba, zaļa zāliena ir ļoti grūti iedomāties.

Labs zāliens dod mums vietu, kur atpūsties, un vienkārši sniedz pozitīvas emocijas jau ar savu pārsteidzošo skatu. Taču zāliens galvenokārt ir “dzīvs” paklājs, kas sastāv no zāliena zāles.

Un, kā zināms, jebkuram augam ir nepieciešamas barības vielas, kuras satur dažādus mēslošanas līdzekļus. Ja zāliens netiek regulāri barots, tā krāsas var ievērojami izbalēt, un var rasties plankumi.

Zāliena mēslošana ir būtiska, jo mēs to pļaujam periodiski. Tas vienkārši atņem augam lielāko daļu barības vielu, ko tas tik cītīgi ir uzkrājis savos stublājos.

Zālājiem ir nepieciešami daudzi barības elementi, proti, slāpeklis, fosfors un kālijs, kā arī dzelzs. Bez šīm svarīgajām barības vielām zāliens ilgi nepaliks zaļš, tas ātri sāks vīst, un galu galā zāliens pārvērtīsies par pļavu ar ļoti izžuvušu zāli.

Tāpēc mēslojums ir būtisks jebkuram zālienam, un jums ir jāzina, ko un kad lietot.

Zāliena mēslošana pavasarī

Ziemā mēs acīmredzot nesaņemam pietiekami daudz spilgtu un košu krāsu. Tāpēc pēc sniega nokrišanas mēs vēlamies, lai zāliens pēc iespējas ātrāk zaļo.

Taču zāle ne vienmēr tas ātri uzaug un sāk mūs priecēt ar savu patīkamo krāsu, īpaši tad, ja mēs praktiski aizmirstam par zālienu un to nebarojam. Pirmā lieta, kas pavasarī nepieciešama zālienam, protams, ir slāpeklis.

Jebkurš apstādījums sāk augt ātrāk, ja tas ir pilnībā apgādāts ar slāpekli. Tas attiecas arī uz zālienu. Slāpeklis jāpapildina ar fosforu (tas palīdz saknēm ātri atjaunoties), kā arī kāliju (tas palīdz augiem augt ātrāk un veiksmīgi pretoties sausumam).

Kad pavasarī sniegs ir izkusis, ir laiks mēslot zālienu. Mēslošanas līdzekļus var izmantot dažādos veidos, t. i., tie var būt šķidri vai cieti. Ja runa ir par šķidrajiem mēslošanas līdzekļiem, varat izmantot Bona Forte. Tas jālieto tikai reizi 10-15 dienās.

Lasi vēl: Mēness kalendārs dārzniekiem nedēļai no 15. līdz 21. aprīlim: ko un kad stādīt

Parasti to mēra ar vāciņu. Divus šādus vāciņus ielej 12 litros ūdens (tas ir apmēram 80 ml) un vienkārši aplaista zālienu ar šo sastāvu. Ar 12 litriem pietiks, lai apstrādātu aptuveni 6 kvadrātmetrus lielu zālienu. Ja preparāts ir atšķaidīts un jums vēl ir, tas nav jāizlej, to droši varat uzglabāt 2 nedēļas.

Pavasarī zālienu ļoti bieži baro ar nitroammofosku. Šis preparāts ir labs, jo tajā ir uzreiz gan slāpeklis, gan kālijs ar fosforu (NPK mēslojums), īpaši, ja tā sastāvs ir 16:16:16:16:16.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Šis cietais mēslojums ir pelēku granulu veidā, kuras vienkārši uzklāj uz zāliena virsmas. Uz vienu zāliena kvadrātmetru pietiek ar 20-40 gramiem šī produkta. Pēc šo granulu uzklāšanas zālienu vienkārši bagātīgi apsmidzina.

Turpinājumu lasiet nākamaja’lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment